Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Πόλη Φάντασμα...

Μια πόλη που δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της αργά ή γρήγορα θα είναι μια νεκρή πόλη. Μηδενικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης με την ανεργία στα ύψη και τις θέσεις εργασίας να αναζητούνται πλέον με το κιάλι.. Η πόλη που προσέλκυε νέες και νέους από όλη την Μακεδονία για να εργαστούν στην άλλοτε πανίσχυρη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη κλωστοϋφαντουργία της ,πλέον έχει μετατραπεί σε μια κοινωνία στην οποία βασιλεύουν τα σούπερ μάρκετ και τα καφενεία. Η γενιά των τριαντάρηδων έχει ήδη φύγει από την πόλη αναζητώντας την τύχη της σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα ,αφού η πόλη στην οποία γεννήθηκαν δεν μπόρεσε να τους προσφέρει ούτε τα απαραίτητα.
Η γενιά των εικοσάρηδων βρίσκεται τώρα σε κομβικό σημείο. Από την μία η επαγγελματική αποκατάσταση σε μεγαλουπόλεις όπου μετά βίας ο μισθός τους θα αγγίζει τα 700€ και το οικογενειακό ‘χαρτζιλίκι’ θεωρείται απαραίτητο για την επιβίωση τους, από την άλλη η επιστροφή στο παιδικό δωμάτιο τους στην Νάουσα, περιμένοντας με αγωνία την όποια επαγγελματική πρόταση. Το να βρεις δουλεία στο αντικείμενο που έχεις σπουδάσει είναι μάλλον ουτοπικό και το να ασχοληθείς με την καλλιέργεια της γης είναι πλέον ζημιογόνο.
Ο τουρισμός και ιδιαίτερα ο χειμερινός ίσως να είναι μια λύση, αλλά μάλλον είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, μιας και οι θέσεις εργασίας είναι λιγοστές και οι υποδομές θέλουν πολλή δουλειά ακόμη … Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Αφενός η οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, αφετέρου η δεινή οικονομική κατάσταση της πόλης, δεν φαίνεται να ευνοούν τις προσπάθειες για τολμηρά εγχειρήματα σε αυτό τον τόπο.
Ακόμη και η προσπάθεια να ‘ζωντανέψει’ η Νάουσα με την δημιουργία τμήματος πανεπιστημίου και τον ερχομό φοιτητών στην πόλη δεν δείχνει να έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς αυτοί διαπιστώνουν πως ήλθαν σε μια πόλη που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ελάχιστες επιλογές ψυχαγωγίας και γνώσης, μικρές δυνατότητες καθημερινής απασχόλησης και πολλά dvd…
Η μαθητική νεολαία της πόλης τρέχει αλαφιασμένη από το σχολείο στο φροντιστήριο μήπως καταφέρει να βγάλει την σχολική ύλη, δίχως χρόνο για άλλες ασχολίες. Μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, αθλητισμός φαντάζουν μακρινά όνειρα για αυτούς.
Λίγο μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων , οι δρόμοι αδειάζουν, οι πλατείες ερημώνουν και λιγοστές καφετέριες συγκεντρώνουν μικρές παρέες ατόμων. Πόλη ‘φάντασμα’ που συνεχίζει να ζει με αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών, που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και μέλλον, που αν τα πράγματα δεν αλλάξουν ριζικά, θα μοιάζει περισσότερο με ΄ γραφικό χωριό’ στους πρόποδες του Βερμίου.
Δώστε πνοή στην πόλη, βρείτε τρόπους να επιστρέψουν σε αυτήν τα παιδιά σας και να μπορούν να ζήσουν, όχι απλά να επιζήσουν, δώστε κίνητρα και ανοίξτε νέους ορίζοντες… Η πόλη μαραζώνει μέρα με τη μέρα. Το βλέπεις στο πρόσωπο του διπλανού σου, το βλέπεις στο πρόσωπο του παιδιού σου, το ζεις καθημερινά. Μαυρίλα και καταχνιά…
Ακόμη και οι φωνές των παιδιών που έπαιζαν με τις ώρες στις αλάνες της πόλης σταμάτησαν, πλέον τα βρίσκεις καρφωμένα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή σε κάποιο από τα πολλά ίντερνετ καφέ της πόλης .
Στο χέρι σας είναι να επιστέψουν στη Νάουσα τα παιδιά σας. Κάντε την μια πόλη που να μην την επισκέπτονται μόνο τις αποκριές και το Πάσχα, αλλά να μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους ζωή σε αυτήν, να κάνουν οικογένεια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια πόλη του 21ου αιώνα…
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου